Blog Layout

Pleidooi voor nutteloos rondhangen

nov 15, 2020

Waarom we meer moeten lummelen

Lummelen is de zuurstof voor creativiteit en goed en gezond functioneren. Dat stelt Alan Lightmand, hoogleraar in de menswetenschappen aan het Massachussetts Institute of Technology in een interview met NRC. Volgens hem is niksen essentieel. Als we ons dat niet realiseren, zal zelfs ons gevoel van identiteit minder worden voorspelt Lightman. Het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt is afhankelijk van stille reflectie, zo beredeneert hij. 

Lockdown als sleutel naar vertraging en verbinding

Tijdens de eerste lockdown in maart dit jaar, verzuchtten veel mensen dat ze het stiekem wel even lekker vonden die plotseling lege agenda. Waar de dagen normaal gevuld werden met een jachtig bestaan vol afspraken, to do lijstjes en reistijd, werden we nu ineens veroordeeld tot een veel lagere versnelling in de cocon van ons eigen huishouden. Een onwennige vertraging. Maar voor velen een welkome.


Tijdsdruk schaadt meer dan je lief is

Volgens Lightman brengt onze drukke leefstijl schade toe aan onze mentale staat en geestelijk welzijn. Uit wereldwijde studies blijkt dat er meer onrust, depressie en burn-outs onder jongeren is. Veel sociologen en psychologen wijten dat aan de angst om iets te missen, de angst om niet bij te blijven. Sociale media voeden deze angst.


Heilzame ervaring van mijmeren

Ondanks dat ik niet meer binnen de categorie jongeren val, herken ik de onrust wel. Meer nog dan mijn radicaal teruggeschroefde afspraken en vervoersbewegingen, bracht het gebrek aan fear of missing out mij rust. Ik mistte niets als ik thuis een avondje op de bank doorbracht. Een studieweekend betekende niet dat ik tig uitnodigingen moest afslaan en ik hoefde geen festivals en weekendjes weg tegen elkaar af te wegen. Wat een weldadige rust! 

Mijn (thuiswerk)dagen vulden zich met concentratieblokken waar ik me in de kantoortuin niet eens een voorstelling van kon maken. Blokjes om werden mijn nieuwe ritme voor wat frisse lucht en beweging. Doelloze ommetjes waarin ik steeds meer oog had voor de wereld om mij heen, maar ook de wereld in mijzelf. Gedachten, mijmeringen, onrust, reflexie, inspiratie… een heilzame ervaring. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik Lightman alleen maar beamen die stelt dat het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, afhankelijk is van stille reflectie. 


10 Lummeltips

Nooit gedacht dat ik zo’n lummelfan zou worden. Mijn favorieten op een rijtje ter inspiratie:


  1. met een kop koffie op de bank uit het raam staren met lekkere achtergrond muziek
  2. dode bladeren uit mijn planten en bossen bloemen knippen (meer zen dan dat wordt het niet) 
  3. door je fotogallery/playlist/mailbox scrollen en opschonen
  4. nét iets te vroeg beginnen met borrelen en nét iets te lang doorgaan
  5. een kast uitmesten en ontdoen van alles waar je al een half jaar of langer niet naar hebt omgekeken
  6. klusjes die er altijd bij inschieten, maar met een kleine moeite blij stemmen: kapotte sieraden maken, piepende deur smeren, fotolijst ophangen...
  7. eindelijk dat recept eens koken dat al eeuwen op het prikbord hangt
  8. muziek hard aanzetten en meezingen en dansen
  9. een doelloos ommetje door de buurt
  10. en natuurlijk old time favorite: een boek lezen




Delen

door Irene van As 07 mrt, 2021
Uit onderzoek is gebleken dat massagetherapie zowel fysieke als mentale symptomen van depressie sterk kan verlichten. Bij een depressie denk je al snel aan mentale symptomen zoals somberheid, angst en verdriet. Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis benadrukken in hun boek dat een depressie net zo goed een ‘lijfziekte’ is. Volgens hen moet er in een effectieve behandeling voor depressie óók zeker aandacht worden besteed aan de lichamelijke manifestaties ervan. Ik heb zelf geen ervaring met een langdurige depressie. Maar als masseur ervaar ik tijdens massages het effect van huidcontact. Het heeft een kalmerende, verbindende werking. Ik word me meer gewaar van zintuigelijke prikkelingen, waardoor mijn hoofd die bijna altijd aanstaat, stiller wordt. Waar het me met yoga, meditatie of als ik 's avonds in bed lig moeite kost om mijn gedachten te stoppen, gebeurt dat tijdens het geven van een massage als vanzelf en lijkt er alleen nog maar een lichamelijk waarnemen te bestaan. Müller-Oerlinghausen en Kiebgis geven twee mogelijke verklaringen voor het heilzame effect van massages in hun boek Huidhonger. Meer daarover lees je in dit artikel .
Natuur ontspant
door Irene van As 28 nov, 2020
Waarom de natuur ontspant? De aandachtshersteltheorie biedt een verklaring
Show More
Share by: